שוכר לא משלם שכירות על הדירה? יש מה לעשות!

השוכר לא משלם שכירות ומסרב לפנות את הדירה? יש מה לעשות!

תופעת אי תשלום דמי שכירות ואי הסכמת השוכרים להתפנות מהדירה הולכת וגוברת בישראל בשנים האחרונות. שוכרים לא מקיימים את חוזה השכירות: לא משלמים דמי שכירות ולא מפנים את הנכס בתום תקופת השכירות, דבר המסב למשכיר נזק כלכלי לא מבוטל! 

בעלי דירות רבים מוצאים עצמם במצב בו אינם יודעים כיצד לנהוג מול שוכרים בעייתיים, כיצד לגבות מהם את דמי השכירות? ויותר מכך – כיצד לפנות אותם מהדירה? כאשר כל זמן שחולף מגדיל את הנזק הכספי של המשכיר. 

עד לפני מספר שנים נאלצו המשכירים לנהל הליכים משפטיים ארוכים על מנת לפנות את הדייר הסורר ולקבל את הפיצוי הכספי המגיע להם, זאת על אף היותם בעלי זכות הקניין בנכס. לאור העובדה כי תופעה זו הפכה לנפוצה ובעייתית נוצר בסוף שנת 2008 הליך חדש הקרוי "תביעה לפינוי מושכר" המוסדר בפרק ט"ז4 בתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984. מטרת הליך זה לגרום לכך שתביעות לפינוי מושכר שחוק הגנת הדייר אינו חל עליהן יתבררו במהירות וביעילות. הליך זה מאפשר למשכיר להתמודד מול שוכר שהפר את חוזה השכירות או שלא פינה את הדירה בזמן ולהגיש תביעה לבית המשפט לפינויו המידי. התביעה האמורה תוגש אך ורק לעניין הפינוי ובנפרד יוכל המשכיר להגיש תביעה כספית על מלוא הנזקים שנגרמו לו. 

השינוי המהותי הוא שבהליך זה יש לצרף לכתב התביעה את כלל המסמכים הרלוונטיים במועד הגשתו (חוזה שכירות, חוות דעת מומחה, אסמכתאות משפטיות ועוד) בצירוף תצהיר עדות ראשית של בעל הנכס (זאת בניגוד להגשת תביעה בהליך רגיל). לאחר המצאת התביעה לנתבע יש 30 יום להגיש כתב הגנה. בית המשפט יקבע דיון בתוך 30 מיום הגשת כתב ההגנה (בניגוד להליכי ליטיגציה "רגילים" בו יכול להתקיים דיון חצי שנה ויותר מיום הגשת התביעה). תיקים בהליך זה מסתיימים בדיון אחד שלאחריו בתוך 14 יום ניתן פסק הדין. כך, בהליך החדש התיק צפוי להימשך לכל היותר 74 ימים עד למתן פסק הדין.
 
במידה ולאחר קבלת פסק הדין המורה על פינוי השוכר האחרון אינו מפנה את הדירה יוכל המשכיר לפתוח תיק בהוצאה לפועל תוך פרק זמן קצר, זאת בניגוד להליכים אחרים בהוצאה לפועל בהם על הזוכה להמתין 30 יום כדי לממש את פסק הדין. כאמור, במקביל יכול בעל הדירה להגיש תביעה כספית נפרדת בגין מלוא נזקיו.

כאן המקום לציין, כי רבים מבעלי הדירות נוטים שלא לפנות להליכים משפטיים ולנקוט בדין עצמי כגון הגשת תלונה במשטרה, החלפת מנעולים בדירה, פינוי חפצי השוכר ועוד. במקרים אלו אין זה בסמכותה של המשטרה לטפל בתלונה כיוון שמדובר בסכסוך אזרחי והמתלונן יופנה לערכאות משפטיות. פסיקת בתי המשפט קובעת באופן חד משמעי כי נקיטת דין עצמי, מכל סוג, ע"י המשכיר הינה אסורה ואף יכולה להביא להגשת תביעות לפיצויים כנגדו. לפיכך, כיום ישנן דרכים חוקיות ויעילות כאמור לעיל להתמודד עם בעיה מסוג זה.  

במסגרת דברים אלו חשוב להסב את תשומת ליבם של בעלי הנכסים לכך שחשוב מאוד טרם השכרת הנכס לערוך הסכם שכירות יסודי שיגן על זכויותיהם ולקבל שיקים פתוחים עבור ועד הבית והרשויות השונות לכל מקרה בו יוותרו חובות (או לחייב את השוכר להעביר בעלות בכלל החשבונות על שמו). בנוסף, חשוב ביותר שהמשכיר ידאג לקבל מהשוכרים ערבויות נוספות (ערבות בנקאית, שטר חוב ע"י ערבים ועוד), זאת בכדי למנוע מצב בו השיקים של השוכרים חוזרים ולא ניתן לגבות מהם כספים באופן מיידי. 

למשרדנו ניסיון רב בניהול אפקטיבי ומהיר בתביעות לפינוי מושכר וכן ניהול וטיפול משפטי יעיל בתביעות כספיות בהוצאה לפועל לגביית דמי השכירות המגיעים לבעל הנכס. 

המידע המובא במאמר זה הנו לרקע כללי בלבד, אינו מתיימר להיות תחליף לייעוץ משפטי מקיף ואינו יכול להחליף את הצורך לבדיקת הוראות החוק ואת יישומו הנכון. 

5.5.2020

Share by: