חמישה טיפים משפטיים לעסקים בתקופת הקורונה

5 טיפים משפטיים שכל בעל עסק בתקופת משבר "הקורונה" צריך לקרוא!

בתקופה מורכבת זו בעלי עסקים רבים חווים קשיים עסקיים רבים המחייבים אותם לחשוב אחרת ובמקרים מסוימים גם להילחם על שרידות העסק. להלן ריכוז של כמה טיפים בנושאים משפטיים שונים עליהם נשאלנו רבות לאחרונה: 


1. הפסקת הסכמי שכירות מסחריים בתקופת הקורונה : רבים שואלים האם מותר או אסור לאור צווי ותקנות הממשלתיים לשעת החירום להפסיק או להקפיא או לבטל הסכמי שכירות מסחרית של משרדים, חנויות, חללי עבודה ועוד. סוגיה זו מטרידה הן בעלי נכסים והן שוכרים. היות וסוגיה זו הינה מורכבת ואינה חד משמעית בהכרח (הן מצד המשכיר והן מצד השוכר) המלצתנו היא לבחון באופן מדוקדק את לשון החוזה שנחתם ובמיוחד: את סעיף "כוח עליון" (לעניין היתכנות טענת "סיכול חוזה" לפי סעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפר חוזה,תשל"א-1970), את המועד בו נחתם ההסכם ביחס לתחילת משבר "הקורונה", את סוג העסק המדובר, את ההתחייבויות המשפטיות החלות על כל צד להסכם וביחס לכל זה לבחון את המשמעויות המשפטיות שברצון מי מהצדדים לבצע: להפסיק או להקפיא תשלומי שכירות וניהול לתקופה מסוימת או לטעון לביטול ההסכם לגמרי או במקרים מסוימים לדרוש החזרים או אף פיצוי. להערכתנו, סוגיות אלו יגיעו לבתי המשפט השונים לאחר תום המשבר אך חשוב בשלב זה לפנות ולהתייעץ בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה טרם נקיטת צעד זה או אחר. 


2. עיבוי המעטפת המשפטית לעסק / החברה : יש לוודא שיש בידכם הסכמי התקשרות מסודרים מול הלקוחות שלכם. בתקופה מורכבת זו אם בידכם הסכם מסודר מול לקוחות העסק ומי מהלקוחות לא משלם לכם את שכרכם ניתן יהיה לפעול נגדו בדרכים משפטיות לגביית החוב. במיוחד בתקופה זו בה עסקים זקוקים לכספים אשר חייבים להם כפועל יוצא מעבודה שעשו או מוצר שסיפקו. במידה ואין חוזה מסודר מתעוררות בעיות באשר לסיכויי גביית החובות הללו, דבר אשר יכול להוביל לנקיטת הליכים משפטיים אשר ימשכו זמן רב לעומת מצב בו קיים הסכם מסודר וחתום.


כמו כן, במידה ויש לכם שותפים בעסק או בחברה חשוב למסד את היחסים המשפטיים ביניכם באמצעות הסכמים מתאימים שיסדירו את הסוגיות המשפטיות ביניכם, במיוחד בתקופה מורכבת זו של "נגיף הקורונה". 


3. עריכת תנאי שימוש ומדיניות פרטיות לאתרי מכירות : בתקופה זו עסקים רבים הבינו נאלצו למכור מוצרים ולהציע שירותים באופן מקוון באמצעות אתרי מכירות (מי דרך אתר קיים ומי דרך אתר שהוקם כעת במיוחד). באמצעי זה יכולים בעלי העסקים להציע מוצרים ושירותים ללא פתיחה של חנות או משרד או כל בית עסק אחר באופן פיזי. חשוב לציין שלכל "חנות אינטרנטית" כזו צריך לערוך תנאי שימוש ומדיניות פרטיות אשר יסדירו את כל הסוגיות המשפטיות הנוגעות לאתר הרלוונטי ואופי פעילות הספציפי בכדי להגן על בעליה. תנאי שימוש אלו הם לב ליבו של האתר מבחינה משפטית. יש לומר גם שלא כל חברת סליקה תסכים לבצע סליקה לאתר מכירות אונליין ללא תנאי שימוש ומדינות פרטיות.

 

4. גבייה אפקטיבית של חובות כלפי העסק : שימו לב שככל וקיימת ראייה בכתב (הצעת מחיר או הסכם או חשבונית חתומים!) של לקוח העסק להתחייבות לשלם לכם סכום קצוב (עד 75,000 ₪ נכון לכתיבת מאמר זה) תוכלו לפתוח תיק בהוצאה לפועל כתביעה לסכום קצוב ולפעול לגביית החוב. הדבר כרוך בחובת שליחת מכתב התראה טרם נקיטת הליכים משפטיים 30 יום טרם פתיחת התיק. בעל עסק המחזיק בשיק או בסדרת שיקים שניתנו לו ושחזר/ו ללא כיסוי או שבוטל/ו, מסיבה כלשהי, ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל באופן מיידי (אין הגבלה בסכום לשיקים).


5. שמירה והגנה על מותג העסק דווקא בעת משבר : המציאות העסקית המורכבת של משבר "הקורונה" מחייבת לבחון ולתעדף איזה מבין מותגי העסק הוא החשוב ביותר ואותו תרצו לקדם ועליו תרצו להגן. ישנם עסקים שמוצרי העסק נחשבים למותג המוביל ויש כאלה ששם העסק עצמו מהווה המותג המרכזי. היתרון בהגנה משפטית על המותג של העסק הוא שהדבר מקנה לכם את הבלעדיות הרשמית להשתמש במותג בתחום הפעילות הספציפי שלכם ולמנוע ממתחרים לעשות בו שימוש ללא רשותכם, במיוחד בתקופה מורכבת זו. ההגנה על המותג נעשית באמצעות הגשת בקשה יסודית ל רישום סימן מסחר במדינה הרלוונטית לכם לקידום המותג.


אין ספק שהמציאות העסקית הנוכחית מעלה שאלות ולבטים רבים אצל בעלי העסקים לצד תעדוף פנימי של המשימות המשפטיות החשובות ביותר עבור העסק והצלחתו בתקופת המשבר. משרדנו מלווה ומייעץ לעסקים רבים במיוחד בתקופת משבר זו וישמח לעמוד לרשותכם בכלל הנושאים הרלוונטיים. 


* האמור במאמר זה הנו לרקע כללי בלבד, אינו מתיימר להיות תחליף לייעוץ משפטי מקיף ואינו יכול להחליף את הצורך בבדיקת הוראות החוק ואת יישומו הנכון.

 30.3.2020 מאת עו"ד דניאל זולוטוביצקי

 

Share by: