6 טיפים משפטיים שכל בעל עסק חייב להכיר

6 טיפים משפטיים שכל בעל עסק חייב להכיר

כל בעל עסק, יהא תחום עיסוקו אשר יהא, חושף עצמו במהלך פעילותו העסקית באופן טבעי גם לסיכונים משפטיים ועל כן נדרש הוא להקפיד לבנות מעטפת משפטית באופן מושכל אשר תגן עליו ועל עסקו, תמזער את הסיכונים ותימנע הוצאות ונזקים מיותרים. 


במדריך הקצר שלפניכם אסקור מספר טיפים חשובים שיעזרו לכל בעל עסק, מתחיל כוותיק, לזהות את הסיכונים המשפטיים הפוטנציאליים הרלוונטיים לו כך שיוכל לתת עליהם את הדעת במסגרת פעילותו העסקית.


בחינה והתאמת המסגרת המשפטית הנכונה לאופי פעילות העסק:
היה והנכם פועלים בעסק כעוסק מורשה כדאי לבחון כיצד ניתן למזער את חשיפתכם באופן אישי בפני תביעות או הליכים משפטיים פוטנציאליים בתחום הפעילות הספציפי שלכם. ככל והעסק מנוהל במסגרת שותפות קיימת חשיבות לערוך הסכם שותפות אשר מסדיר את יחסי השותפים וכן את הזכויות והחובות של כל שותף. במידה והעסק פועל במסגרת חברה בע"מ של יותר מבעל מניות אחד מומלץ לערוך הסכם מייסדים אשר מסדיר את היחסים המשפטיים בין בעלי המניות עצמם לבין החברה. לכל אחת מהאפשרויות הללו יש את הפלוסים והמינוסים שלה בכל הנוגע לחשיפה אישית של בעל העסק ונכסיו ועל כן ייבחן כל עסק לגופו.                                                                                         

הסדרת הניירת המשפטית של העסק: בכל עסק אשר מספק שירותים ללקוחותיו חייב להימצא מסמך הצעת מחיר אשר מכיל, בין היתר, אלמנטים משפטיים הנוגעים ביחסים שבין בעל העסק לבין הלקוח. כמו כן, קיימת חשיבות לערוך הסכמים המסדירים את היחסים עם צדדי ג' עימם העסק בא במגע בשוטף כגון: הסכם העסקת עובדים (חובה ע"פ חוק), הסכמי שיתוף פעולה, הסכמי ספקים, הסכמי מתן שירותים, הסכמי רישיון שיווק, זיכיון ועוד.                                                                                                                     

שמירה על הקניין הרוחני של העסק ובעליו: אחד הנכסים המשמעותיים והיקרים עבור העסק ובעליו הנו הקניין הרוחני שלו אשר יכול לבוא לידי ביטוי בזכויות היוצרים (למשל: יצירות, לקטים, מאמרים, עיצובים, צילומים, תוכנות, קוד מקור, אפליקציות, שיטות, מדריכים ועוד) וכן בסימן המסחר שלו אשר מסמל את המותג הייחודי של העסק המבדל אותו ממתחריו ואשר הולך וצובר מוניטין. לפיכך, קיימת חשיבות להגן על אלמנטים אלו מבעוד מועד באמצעות הסכמים מתאימים, רישום זכויות יוצרים ורישום סימן מסחר הן בארץ והן בחו"ל. (קראו מאמרינו "כיצד להגן על העסק מפני מתחרים" בהרחבה). 

                                                                                                                                   

ככל ומדובר במיזם ייחודי וחדשני בחיתוליו מומלץ לערוך הסכם סודיות מותאם ספציפית למיזם ולהחתים עליו את הגורמים הנחשפים לרעיון. כמו כן, חשוב לערוך באופן מושכל את ההסכמים הנוגעים להקמת הפלטפורמה של המיזם (הסכמים מול נותני שירותים למיזם כגון בוני אתרים, בוני אפליקציות, בתי תוכנה, גרפיקאים, משווקים ועוד) במסגרתם זכויות הקניין הרוחני של בעל העסק יהיו מוגנות.                                                                                                                                                 

בעלי עסקים נוטים לטעות ולחשוב שמי ששילם עבור העבודה נחשב לבעל זכויות הקניין הרוחני – אך בפועל לא כך הדבר. בעל הזכות הראשון ביצירה מוזמנת הנו היוצר, אלא אם סוכם אחרת בין הצדדים, במפורש או במשתמע. (קראו מאמרינו "מה הדרך הנכונה להתקשר עם לקוח המזמין שירותי יצירה" בהרחבה).                                                       


התנהלות נכונה בגביית כספים מלקוחות:
חשוב להקפיד להחתים כל לקוח על הצעת מחיר או דרישת תשלום (גם על חשבונית מס המהווה דרישת תשלום) ולוודא שקיימת חתימה מלאה (אם זו חברה - חתימת בעלי מניות וחותמת החברה). התחייבות הלקוח בכתב באמצעות מייל, הודעות, וואטס-אפ (או כל דבר דומה אחר) לביצוע התשלום לא תתקבל בלשכת ההוצאה לפועל בעת שתבקשו לפתוח תיק נגד אותו לקוח. (קראו מאמרנו בנושא "התנהלות נכונה בגביית כספים מלקוח" בהרחבה).                                       

היזהרו ממוקשים בעת התקשרות עם חברות המספקות שירותי קידום ופרסום לבית העסק: בעלי עסקים מקבלים פניות רבות מחברות המציעות להם קידום ופרסום של העסק במדיות שונות. במסגרת התקשרויות אלו חותם בית העסק מול חברות הפרסום על חוזה ארוך ומקיף (שאף בעל עסק לא באמת טורח לקרוא) על שירותים שיקבל בתמורה לתשלום של אלפי שקלים. בחוזים אלו מחייבים את בעל העסק להתקשרות לתקופה ממושכת (בד"כ שנה ומעלה) שלא ניתן לבטלה או לקצרה וברגע שהחברה לא מספקת את מה שהבטיחה נוצרת תסבוכת, בלשון המעטה. חוק הגנת הצרכן לא חל במקרים אלו (גם אם העסק הוא One man show) כיוון שהחוק האמור חל רק במקרים של רכישת נכס או קבלת שירות לשימוש שעיקרו אישי, ביתי ומשפחתי שאינו נוגע לעסקים. כך, למרבה הצער, דוחים בתי משפט לתביעות קטנות פעם אחר פעם תביעות המוגשות ע"י בעלי עסקים שנקלעו לסיטואציות כגון זו. לפיכך, במידה ואתם שוקלים להתקשר בהסכם, כזה או דומה, עבור העסק שלכם – תנו לאיש מקצוע לעבור על ההסכם ולהבהיר לכם מאלו מוקשים יש להיזהר ומה ההשלכות שלהם.                                                                           



שילוב תקנון מקצועי באתר עסק המוכר מוצרים דרך האינטרנט: עסקים רבים מוכרים את מוצריהם לקהל הלקוחות הרחב הן באינטרנט והן באמצעות אפליקציות שונות ומגוונות. בכל אתר של בית עסק אשר פועל כך רצוי שיהיה תקנון/ תנאי שימוש אשר מסדיר את הסוגיות המשפטיות בין מפעיל האתר (לרוב בעל העסק) לבין הגולשים אשר רוכשים את מוצריו באופן מקוון. התקנון הנו בעצם לב ליבו של האתר מבחינה משפטית ונועד להגן על זכויות בעלי האתר בכלל וזכויות הקניין הרוחני בתכניו בפרט. בתקנון האתר מוסדרות סוגיות משפטיות רבות כגון: התחייבויות הגולש, הגבלת אחריות של מפעיל האתר, כללי התנהגות באתר, קניין רוחני, שיפוי, מדיניות פרטיות, מדיניות החזרת מוצרים שנרכשו, סמכות שיפוט בעת מחלוקת ונושאים נוספים שקצרה היריעה מלפרט כאן. (קראו מאמרנו בנושא חשיבות תקנון באתר בהרחבה).                                                                                                                                                       

חשוב לציין כי דברים אלו נכונים גם לאתרי תדמית בהם קיים מידע, מאמרים, סרטונים, עיצובים, תצלומי מוצרים ותוצרים פרי עמלכם (או של צדדי ג') המהווים קניינכם הרוחני העלול יום אחד להימצא במקומות אחרים ברשת ללא ידיעתכם ורשותכם. 


משרדנו מייעץ ומלווה בעלי עסקים, קטנים כגדולים, בכל הנוגע לתחום המסחרי ולתחום הקניין הרוחני וישמח לסייע בידיכם להגן על העסק שלכם בצורה המושכלת, המיטבית והיעילה ביותר ולאפשר לכם להמשיך לעסוק במלאכתכם החשובה.


האמור במאמר זה הנו לרקע כללי בלבד, אינו מתיימר להיות תחליף לייעוץ משפטי מקיף ואינו יכול להחליף את הצורך בבדיקת הוראות החוק ואת יישומו הנכון.


25.4.16 מאת: עו"ד דניאל זולוטוביצקי.

Share by: